Dermatita de scutec sau iritația de scutec

Bună și bine ai (re)venit pe blog.

De când o am pe Nati toată atenția mea se îndreaptă spre ea. Poate sunt prea protectoare, prea fixistă însă, atunci când e primul tău copil ești mult prea panicat (pot spune) din orice. Și orice modificare de stare, aspect, un mic strănut, o mică mâncărime te pune pe gânduri – cel puțin așa e în cazul nostru.

Astăzi vreau să vorbim despre iritația de scutec și cum am trecut peste acest ”hop”.

(aici avea doar 3 săptămâni mititica mea)

Dermatita de scutec sau cum o știe majoritatea persoanelor, iritația de scutec, este o iritație care se produce la sugari (sau în cazul persoanelor care din diverse motive poartă scutec) în zona genito-fesieră, ce se manifestă prin roșeață fiind cauzată de urină și/sau scaunul (fecale) care stau în contact cu pielea (în cazul nostru) bebelușului un timp îndelungat fiind favorizat și de scutecele de plastic care nu permit pielii să respire.

În cazul în care această iritație vine la pachet și cu bubițe care se extind dincolo de zona de scutec poate fi vorba despre o dermatită de contact sau eczemă, cu atât mai mult dacă este însoțită de mâncărimi și/sau există istoric în familie.

Dermatita de contact sau mai bine spus eritemul fesier este de cele mai multe ori cauzată de folosirea detergenților necorespunzători în spălarea hainelor – am să vorbesc și de acest aspect cât de curând.

Un alt motiv pentru care poate apărea o iritație de scutec ar fi diversificarea, atunci urina și/sau scaunul devine mai acid sau fermentate ce pot sta o perioadă mai mare în contact cu mucoasa zonei genito-fesieră și care afectează în acest fel bariera cutanată. Trebuie avut mare grija la complicații și orice modificare de stare zonală sau de comportament trebuie anunțată medicului pentru a analiza cauza.

Nu sunt doctor sau pretind că le știu pe toate, însă sunt o asistentă de farmacie care sunt informată destul de bine și vreau să împărtășesc cu voi din experiența mea de mămică. Poate mai sunt persoane interesate de subiect care trec/au trecut sau posibil să treacă prin așa ceva – fie că e mic sau mare.

Mic disclaimer!! Țne-ți cont de faptul că pentru orice ”modificare” de stare în cazul unui sugar trebuie informat medicul de familie și/sau medicul pediatru. În cazul nostru am ținut legatura și am discutat despre ce și cum ar trebui să facem în cazul iritației cu ambii doctori.

Și să vă povestesc de la început exact si cum a fost.

Noi cu iritația de scutec ne-am mai întalnit prima dată la 2 luni însă a fost o formă ușoară, cam 1-2 zile în care am folosit Sudocream crema la fiecare schimb de scutec și that’s it. Însă de data aceasta a fost ceva mai complicat.

Odată cu începerea diversificării urina a devinit mai acidă, fecalele au devenit la rândul lor mai vâscoase, fermentate iar orice modificare din acest punct de vedere împreună cu schimbul tipului de șervețele a dus la o dermatită destul de urâțică pot spune.

Ținând cont că eu mai trecusem printr-un episod de iritație cu Natalia am zis că o să mă descurc; însă roșeața și bubițele în jurul zonei genitale numai nu vroiau să dispară, m-au cam alarmat mai ales că perioada era destul de măricică(cred ca aveam deja 2 sau chiar 3 săptămâni decât a apărut și nici urmă sau o ameliorare nu văzusem. Țin minte că am folosit și schimbat vreo 3 creme pentru iritație, pudra pentru absorbția umidității, schimbat tipul de șervețele, tipul de pampers și nimic, pentru care am întrebat atât medicul de familie cât și pediatru (că da, eu ii intreb pe amandoi) ce pot face și ce sfaturi pot să-mi dea.

După o vizită la doctorul de familie și ulterior la cel pediatru, și după o seie de întrebări prin care ele și-ar da seama de la ce a pornit, mi-au explicat cauza iritației, că a început odată cu diversificarea, acest lucru se întâmplă în cazul mai tuturor sugarilor deoarece alimentele sunt mai puternice și mai acide decât laptele mamar iar acest lucru afectează bariera cutanată. Însă asta nu înseamnă că are restricții la alimente; chiar dimpotriva, am fost sprijinită să încerc toate legumele de pe piață inclusiv și fructele, excluse fiind căpșunile, kiwi și zmeura.

Apoi schimbul tipului de șervețele posibil să fi influențat dezvoltarea dermatitei, în special dacă folosești șervețele ce au în compoziție parfum (chiar dacă e la sfârșitul listei) – cei drept eu schimbasem în perioada aceea marca tipului de șervețele de la șervețele pe bază de 99% apă am folosit ALTE șervețele ce deși scria ca sunt Sensitive aveau un miros destul de tare de parfum . Vreau sa mai precizez faptul că sunt și bebeluși ce nu ”suferă” din cauza parfumului existent în compoziția șervețelelor umede folosite la curățarea zonei de scutec, aceștia sunt norocoși.

Cum am scăpat de această iritație de scutec?!

 • Mi s-a recomandat utilizarea apei călduțe la fiecare schimb de scutec (combinat cu șervețele umede fără pic de parfum în compoziție – numai în cazul materiilor fecale) fie dusă la chiuvetă pentru spălare cu un săpun special pentru bebeluși sau simplu umezind un scutec de fâneț și folosindu-l pe post de șervet pentru ștergerea bebelușei (asta doar în cazul în care nu există scaun).
 • Ștergerea bebelușei să se facă strict din față în spate, din zona genitala spre zona anală nu invers; astfel evităm anumite complicații sau chiar infecții.
 • Evitați săpunul/gelurile de duș/cremele de duș cu factor iritant în zona genitală a copilului, pot influența bariera mucoasei. Încercați să vă achiziționați produse specifice îngrijiri bebelușilor, testate dermatologic și hipoalergenice.
 • Folosirea unei creme pentru iritație de scutec doar la nevoie, recomand Sudocream cremă antiseptică – protejează, calmează și totodată formează bariera/ajută la repararea barierei împotriva factorilor iritanți; poate fi folosită atât la bebeluși cât și pentru adulți.

Încă din spital când am născut-o pe fată, neonatologul mi-a recomandat să nu folosesc cremă/pudră pentru îngrijirea zonei genitale când nu este necesar (când nu este vorba de vreo iritație) și să îi las pielea să respire, astfel în momentul în care apare o astfel de problemă crema să-i fie de folos.

 • Schimbarea scutecului mai des, încercați să schimbați bebelusul des în perioada aceasta pentru a evita complicarea iritației. Așa că mai bine utilizați mai mulți pamperși, însă așa sprijiniți refacerea zonei.
 • Și nu în ultimul rând, m-am reîntors la șervețelele pe bază de apă, Huggies Pure /Extra Pure 99% (dacă doriți să vorbim și de șervețele să-mi scrieți în bara de comentarii), sunt cele mai bune pentru noi.

Ideea este următoarea, copii sunt diferiți și totodată pielea acestora este diferită – normală, atopică, grasă, așa că trebuie să o luam încetul cu încetul, din aproape în aproape pentru a găsi și trata cauza.

Nu tu pudra, nu tu sare pentru baie sau alte ”minunății” așa cum mai citisem pe intenet – însă dacă mă gandesc mai bine poate sunt și copii cărora le funcționează aceste lucruri.

Dacă după căteva zile dacă nimic nu funcționează mergeți să vedeți un medic de familie/pediatru pentru o scurtă vizită.

Nu recomand folosirea directă a unei creme medicamentoase, cum am mai auzit (ca da, sunt asistent farmacist și lucrând în farmacie vezi și auzi cam tot); mai întâi să vadă bebelușul un medic și ulterior dacă acesta constată necesitatea unei astfel de creme atunci da, mergi înainte cu aceasta.

Acum că am trecut peste această iritație am continuat:

 • Urilizarea șervețelelor pe baza de apă (încerc să citesc etichetele pachetelor deoarece am observat că deși spun că nu au parfum eu am simțit de câteva ori în cazul anumitor brand-uri acest lucru);
 • Nu folosesc cremă după fiecare schimbare de scutec, ci numai la nevoie;
 • Incerc să o spăl dacă nu zilnic măcar odată la două zile pe corp, folosind un gel de curățare bland destinat copiilor (dermatologic testat și hipoalergenic)
 • Nu folosesc pudra

Dacă ești mămică, scrie-mi experiența ta privind iritația de scutec.

Ți-au fost utile aceste informații?

Read more

7 comentarii

 1. Ana spune:

  Bine ca exista solutii si ati scapat de acele iritati!

  1. da, da!

 2. Eu nu sunt mămică, dar voi reține aceste informații pentru atunci când va fi cazul. 🙂

  1. O să vină și timpul tău. 😀

 3. Eu trebuie sa recunosc ca am fost norocoasa și pana acum, la 1 an și 6 luni, nu am avut probleme grave. Săptămâna trecută s-a iritat rău și m-am chinuit ceva sa o ajut sa-i treaca

  1. E așa de frustrant când îl vezi că suferă și nu poți să faci mare lucru, că dacă ai putea ca mama i-ai lua durerea sau usturimea. 🙁 Bine că a trecut!

 4. Zanfir Anamaria spune:

  Asa foloseam și noi când era băiatul bebeluș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.